Kako in zakaj izbrati SSL Certifikat

Kako in zakaj izbrati SSL Certifikat

Se vaša spletna stran še vedno nahaja na spletnem naslovu, ki se prične s http://www.vašadomena.xx

Slej kot prek bodte morali to zaradi velikih sprememb v brskalnikih, ki bodo vas in druge lastnike spletnih strani v prihodnje prisilile v namestitev SSL certifikata. Korak proti večji varnosti na svetovnem spletu  podpiramo vsi, saj je vse preveč prevar, ki vodijo do zlorabe osebnih podatkov, kraje denarja ali druge vrste škode.

Sprememba so že opazne v brskalniku Google Chrome (za nekatere edni pomembni brskalnik), ki prikazuje varnostno opozorilo. To se bo vedno več prikazovalo na spletnih straneh, dostopnih na http:// povezavi. Sprva bo obvestilo vidno na straneh, kjer bo v obrazce možno vnesti podatke za prijavo v sistem. Kasneje pa bo obvestilo o »nevarni spletni strani« vidno na prav vseh http:// spletnih straneh.  

Če torej še niste izvedli prehoda na https:// protokol, ga boste kmalu morali. To naredite tako, da si na spletno stran namestite SSL certifikat. Namestitev bo poskrbela za varen prenos podatkov med vašo spletno stranjo ter obiskovalci, kar bo varnost postavilo na povsem drug, mnogo višji nivo.

Kateri SSL certifikat izbrati za vašo spletno stran?

Vrste SSL certifikatov. SSL certifikate lahko razdelimo v tri glavne kategorije: domenski certifikati, poslovni certifikati, razširjeni certifikati.

Osnovni in cenovno najugodnejši so domenski certifikati, pri katerih gre zgolj za preverjanje lastništva domene. Verifikacija je avtomatizirana, kar pomeni, da vam za izdajo SSL certifikat ni potrebno čakati. Izdan v le nekaj minutah po tem ko ga naročite. Na elektronski predal, vezan na vašo domeno, boste prejeli verifikacijsko povezavo, s klikom nanjo pa boste dokazali, da domena pripada vam. Namestitev domenskega certifikata priporočamo vsem lastnikom spletnih strani, ki imate osebno spletno stran, blog, preprost spletni portal ali forum, spletno predstavitev vizitko.

Višji nivo varnosti predstavljajo poslovni certifikati, ki so namenjeni podjetjem in organizacijam. Njihova posebnost je v tem, da izdajatelj certifikata ne preveri zgolj lastništva domene, temveč tudi samo podjetje. Izdajatelju je torej potrebno posredovati dokumente, ki nedvomno dokazujejo obstoj podjetja. Če obiskovalci vidijo, da je na spletno stran nameščen poslovni certifikat, ki ga je izdal svetovno priznan izdajatelj, so lahko prepričani, da gre za verodostojno in zaupanja vredno spletno stran.

Razširjeni certifikati predstavljajo najvišji nivo varnosti, saj je preverjanja podjetja oz. organizacije še več. Imetniki razširjenega certifikata so deležni še dodatne prednosti – prepoznal jih boste po zelenem okvirčku, ki se pojavi ob spletnem naslovu. V njem je prikazana varnostna ključavnica, poleg nje pa je izpisano še ime podjetja, kateremu je bil SSL certifikat izdan. Razširjeni certifikat je izmed predstavljenih treh najdražji, vendar je zaradi omenjene prednosti investicija v večini primerov smiselna. Obiskovalci imajo do spletnih strani s prikazanim okvirčkom največ zaupanja, kar se odraža na njihovem obnašanju. Dokazano je, da spletne trgovine z nameščenim razširjenim certifikatom prodajo več in stranke vam bodo lažje zaupale vsa svoja noročila in podatke.

Kot posebni vrsti naj omenimo še »wildcard« in večdomenske SSL certifikate.

Prvi so namenjeni zaščiti vseh poddomen spletne strani, se pravi vaši glavni domeni in vsem podomenam ki jih imate. Na izbiro so tudi večdomenski certifikatii za vse tiste primere, ko želite z enim certifikatom zavarovati večje število domen.

Kateri certifikat torej izbrati?

Če za spletno stranjo ne stoji podjetje oz. organizacija, obenem pa na strani ne prihaja do pretoka občutljivih podatkov, bo za prehod na https:// zadostoval domenski certifikat. Najcenejši je Comodo Positive SSL, ki je združljiv s praktično vsemi spletnimi brskalniki in operacijskimi sistemi.

V kolikor za spletno stranjo stoji podjetje oz. organizacija, vam svetujemo, da se odločite vsaj za poslovni certifikat. Že res, da bo ta nekoliko dražji, vendar bodo obiskovalci vaši spletni strani zaupali bolj, kar bo pozitivno vplivalo na število povpraševanj in prodaj.

Tudi število razširjeni certifikatov že narašča. Če imate spletno trgovino, se vam ponuja odlična priložnost, da stopite korak pred konkurenco. Z namestitvijo razširjenega certifikata bodo obiskovalci videli zapis vašega podjetja ter ikono zelene ključavnice, kar jim bo dalo vedeti, da se nahajajo na povezavi, kjer je spletno nakupovanje popolnoma varno.

Torej namestitev certifikata bo slej, ko prej obvezna, nujna, nujno potrebna za vse strani, torej je odlašanje in čakanje s tem le še dodatni strošek in skrb. Torej priporočamo vsem skrbnikom spletnih strani da čimprej namestite certifikate.